Kategorier
Nominerade Video

Berthel 91, kör med QR-koder

Berthel Nordström nominerad till Årets modernaste pensionär.

Berthel Nordström fyller 92 år i sommar och när jag träffar honom är han väldigt entusiastisk eftersom han hittat en så kallad QR-kod på baksidan av ett paket med fryst torskrygg. Med hjälp av en app till hans mobiltelefon scannar han av koden med mobilkameran och får då automatiskt ett recept på en torskgryta nedladdat direkt till sin telefon.
– Det här är min nya tekniska erövring, berättar Berthel som också med hjälp av QR-koder fått se presentationer av hur nya Slussen i Stockholm kan tänkas se ut och även filmer som visar hur den nya tunneln under Riddarfjärden i Stockholm sänks ned.

Det råder ingen tvekan om att Berthel hänger med sin tid. Han har hemsida, lyssnar på Spotify, använder trådlösa Blåtandshögtalare och har helt slutat med dagstidning eftersom han hellre läser tidningen i sin iPad.
– Jag pläderar för mina kamrater, vikten att försöka att så länge som möjligt hänga med. Utvecklingen går nu så fort – att tar man inte till sig det nya  – så blir nästa steg så högt att man aldrig tar igen det, säger Berthel.

Det var hans barnbarn Sofia som tipsade om Berthel och här är hennes motivering:
”Han borde bli årets modernaste pensionär för att teknik aldrig har stoppat honom, hans nyfikenhet har alltid drivit honom framåt och inspirerat oss runt omkring honom!”

Berthel har fem barn, tolv barnbarn och tjugo barnbarnsbarn. Han arbetade från det han att han var 17 tills han fyllde 80. Större delen av sitt liv har han arbetat som företagsledare. När hans fru fick Alzheimers fick han upp ögonen för den brist som kommer att uppstå när äldreboomen slår till och 80+ generationerna fördubblas.
– Jag lade då upp en hemsida som jag fortfarande driver som heter http://www.aldreomsorgenipolitiken.se
Berthel kan på så sätt vara digitalt delaktig i samhället och önskar att fler i hans ålder kunde vara det, även om han också förstår varför alla kanske inte har möjlighet till det.
– Jag var ju med om datorutvecklingen redan på 80-talet, berättar Berthel som startat flera hemsidor genom åren och Berthel ligger inte på latsidan utan använder den nya tekniken till att kommunicera med både politiker och beslutsfattare och har blivit en röst för många äldre. Bland annat har han startat en hemsida för föreningen ”Goda grannar” som finns på http://www.jarlaberg.nu
Men Berthel sitter inte bara vid datorn, utan han hinner också hålla igång en hel del i den analoga världen. Han är med i en gympagrupp vid Sickla Hälsocenter där den äldsta i gruppen är 99 år, så Berthel är yngst i gruppen. Berthel spelar både pingis, går på gym, simmar och planerar att åka på kryssning på Medelhavet.
Berthel Nordström är nu nominerad till Årets modernaste Pensionär och är mig veterligen den äldsta som erövrat QR-tekniken.
Av Kjell Eriksson

LÄNKTIPS FRÅN BERTHEL:
HÄR ÄR EN LÄNK TILL WIKIPEDIA SOM BESKRIVER VAD EN QR-KOD ÄR:
http://sv.wikipedia.org/wiki/QR-kod
HÄR KAN DU SJÄLV SKAPA DIN EGEN QR-KOD:
http://www.mobileinteraction.se/qr-kod-generator

SE FILMEN NÄR BERTHEL SCANNAR EN FRYST TORSKRYGG MED HJÄLP AV SIN MOBILTELEFON:
Se när Berthel scannar fryst fisk